Bestuurlijk overleg met Minister Slob (ministerie OCW)

geplaatst in: Nieuws | 0
Parentibus schuift aan bij bestuurlijk overleg A. Slob en ouderorganisaties
dat zag er dus zo uit

Dinsdag 7 oktober mocht Parentibus aanschuiven bij het bestuurlijk overleg met minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap Arie Slob en ouderorganisaties.

Dit was mogelijk dankzij oud Parentibus voorzitter Annemieke Smit, die zich al lange tijd inzet voor de positie van ouders in het onderwijs.

Parentibus werd vertegenwoordigd door Annemieke en Sjoerd.

Er kwamen verschillende onderwerpen aan bod:

  • Organisatie Ouders & Onderwijs: aanpassing statuten en inrichting ouderadviesraad
  • Corona: actualiteiten, communicatie naar de scholen, afstandsonderwijs/thuiszitters
  • Integratie onderwijs en kinderopvang
  • Medezeggenschap

Gevolgen en opbrengsten van de Covid-19 pandemie

Vanuit Parentibus stelden we vragen over de gevolgen, maar ook de mogelijke opbrengsten van onderwijs tijdens de Covid-19 pandemie.

Tijdens de lockdown kon alleen ’thuisles’ worden gegeven. We zitten nu in een situatie dat er lessen klaarliggen voor het geval dat een klas of leerkracht een aantal dagen thuis moet zitten vanwege quarantaine of langer bij besmetting.

Ontwikkeling: in 2020 er ontstaat door Corona noodgedwongen een nieuwe vorm van onderwijs, nl. “hybride onderwijs”. dit betekend deels les op school, deels thuis online les.

Vraag aan de minister: Er wordt een nieuwe vorm van lesgeven in stelling gebracht; Hoe lang gaat deze vorm van lesgeven volgens het ministerie duren? Voor welke periode wordt hier beleid op gemaakt? (een jaar, twee, drie jaar?)

Antwoord minister: Voor nu is het beleid hiervoor vergelijkbaar met de steunmaatregelen voor bedrijven: Voor dit jaar en volgend jaar is geld weggezet, en na elke periode wordt opnieuw gekeken welke maatregelen en welk aangepast beleid nog nodig is en voor hoelang.

Vraag aan de minister: En daarna? Wordt alle opgebouwde kennis, lesmateriaal, methodiek, c.q. deze vorm van lesgeven stop gezet? Of blijft hybride onderwijs na corona doorgaan? Mede omdat een pandemie en de bijbehorende maatregelen ook na corona een nieuwe realiteit is.

Antwoord minister: We onderzoeken hoe en welke elementen van hybride onderwijs we ook na corona kunnen voortzetten.

De minister geeft hiermee aan dat de bereidheid tot hervorming van (thuis) onderwijs er nu is.

Wat kunnen we hiermee en wat gaan we er mee doen?

Vanuit Parentibus denken we dat dit ruimte zou kunnen bieden voor nieuwe (thuis)onderwijsvormen. Mede omdat niet alleen kinderen, maar ook ouders, leerkrachten, schoolbesturen en de overheid er een belang bij heeft.

Maar hoe gaan we dat inrichten? welke mogelijkheden en voordelen biedt dit voor HB onderwijs?

We horen graag uw ideeën hierover!

Ook zoeken we bestuursleden.

mail ons op info@parentibus.nl
of bel Sjoerd Lautenbach op tel nr. 06-36493405

Was u nog geen lid? Meld u dan snel aan!

Lid worden